viva la Maratona di Roma

RunEasier_pizza_maratona_1.4
Za kilkanaście godzin rozpocznie się 20. edycja Maratonu przez Rzym, który jest dla mnie inspiracją zarówno sportową, jak i kulinarną. Z lekką zazdrością myślę już o ponad 19 000 biegaczy, którzy jutro zapełnią ulicę Wiecznego Miasta, a ich wysiłek zostanie zwieńczony wyśmienitą włoską kuchnią. Pomyślałem, że odbywający się maraton w Rzymie, to dobra okazja do przygotowania lekkiej i wykwintnej pizzy, na której zjedzenie może pozwolić sobie każdy. Zwykle przyrządzam ją na koniec tygodnia treningowego, jednak wegańska pizza może być również doskonałym pomaratonowym posiłkiem. To zdecydowanie zdrowsza i lżejsza wersja tradycyjnej pszennej pizzy z serem, a równie boska.

Przepis jest prosty, jak to zwykle bywa w kuchni włoskiej. Najważniejsze jest idealne ciasto, które przygotowałem z mąki orkiszowej, esencjonalny sos pomidorowy z dużą ilością świeżych ziół oraz wyśmienita kompozycja dodatków: suszonych pomidorów, czarnych oliwek, kaparów, pomidorów koktajlowych i dojrzałego avocado. Na koniec jeszcze całość należy obficie skropić najlepszej jakości oliwą, a po wszystkim już tylko dolce far niente. 

RunEasier_pizza_maratona_1

 

RunEasier_pizza_maratona_2

 

RunEasier_pizza_maratona_3

 

RunEasier_pizza_maratona_4

VIVA LA ROMA!

Łukasz Pura, Run Easier

2 komentarze to viva la Maratona di Roma
  1. Łukasz pisze:

    Wygląda apetycznie, podzielisz się dokładniejszym przepisem?

  2. Run Easier pisze:

    ciasto:

    400-450 g mąki orkiszowej
    220 ml wody
    25 g świeżych drożdży
    duża szczypta soli
    5 łyżek oliwy z oliwek

    Rozdrobnione drożdze połączyć z cukrem i wodą, po czym odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, oliwę z oliwek i pracujące już drożdże. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji ciasta, trzeba je wyrabiać około 10 minut, dodając w razie potrzeby trochę mąki. Ciasto musi być miękie i wilgotne, ale nie klejące. Po wyrobieniu, zostawić do wyrośnięcia przez 1,5h w dużej natartej oliwą misce. Powinno wystarczyć na 2-3 duże spody do pizzy.

    sos pomidorowy:

    250 g pomidorów śliwkowych, ewentualnie puszka pelati
    2-3 łyżki pomidorowej passaty
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy z oliwek
    dużo liści świeżej bazylii i oregano
    sól i pieprz

    Wszystkie składniki należy razem zblendować, po czym odstawić na 1h do lodówki. Jeśli sos jest przygotowywany ze świeżych pomidorów, to przed zblendowaniem trzeba jeszcze je obrać i wydrążyć.

    pizza:

    mąka kukurydziana
    oliwa z oliwek
    suszone pomidory
    pomidory koktajlowe
    czarne oliwki
    kapary
    dojrzałe awokado
    sól

    Umieścić spód pizzy na blasze lekko opruszonej mąką kukurydzianą, nałożyć sos pomidorowy i dodatki, prócz awokado, oraz dosolić. Przed wstawieniem do pieczenia skropić oliwą z oliwek. Piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku około 7-10 minut. Po wyjęciu skropić jeszcze raz odrobiną oliwy z oliwek oraz położyć świeże awokado.

    powodzenia! ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

*

kim jestem?



Łukasz Pura
founder/blogger/musicologist/
sound designer/publicist/
climber/triathlete/
runner/

Prócz oddechu, miłości, wzruszeń
i estetycznych zachwytów
potrzebne jest mi także bieganie.
Na blogu Run Easier, w lekkim,
biegowym stylu, łączę swe pasje,
a wszystko w myśl idei
przyjemniejszego życia.
...to make life easier.

piszę, fotografuję dla: